Altă dată, a fost lumina. Și schemele cromatice dintr-o varietate de amenajări interioare n-au mai fost niciodată la fel.

Percepția culorii este întâi de toate, un fenomen legat de luminozitate. Dacă noi percepem o culoare ca rece sau caldă, acest lucru este strâns legat nu doar de culoarea în sine, de tipul luminii care se răsfrânge asupra culorii în cauză sau de celelalte culori care o înconjoară. Astfel, în general, vom caracteriza roșu, galben și portocaliu ca fiind culori calde, în timp ce albastru, verde sau violet vor fi considerate culori reci.

Culorile calde au tendința de a “diminua” sau a “condensa” o cameră, în timp ce culorile reci tind să “dilate” sau să “extindă” o cameră.

Spațiul în sine afectează percepția culorilor. Dimensiunea lui este unul din factorii importanți în alegerea unei culori destinate aplicării pe pereți. De reținut este că specialiștii noștri vă pot sfătui chiar la fața locului, cu privire la culorile pe care  le doriți, deoarece înălțimea camerei, peretele cel mai vizibil, mobilierul din cameră sau obiectele de decor, dar și numărul ferestrelor și al ușilor dintr-o cameră pot influența felul în care este percepută culoarea dominantă.

Va invităm sa mutați cursorul pe orizontală
Va invităm să mutați cursorul pe verticală

Culori însorite, culori umbroase

Ai ghicit. Așa cum nici lumina nu este de un singur fel, nici soarele de acasă nu înseamnă exclusiv luminozitate sau umbră. Soarele de acasă este dacă vrei, un sentiment, pe care specialiștii noștri au descoperit că îl pot exprima așa cum știu cel mai bine, adică prin intermediul culorii, folosindu-se de lumina naturală ca de un instrument ingenios.

Lumina naturală nu numai că ne bucură ochii, dar ne transformă cu totul în persoane mai active, mai dinamice.

Din acest motiv, arhitecții favorizează orientările spre sud ale imobilelor astfel încât intrarea și camerele în care familia își desfășoară cea mai mare parte din activitate să primească cea mai mare cantitate de lumină pentru mai multe ore.

Astfel lumina stăruie în casă mai multă vreme și chiar se intensifică aproape de mijlocul zilei. Pentru aceste camere dinamice, un ton din gamele de lavandă va arăta proaspăt în timpul zilei și va căpăta profunzime când intensitatea luminii scade.

Dar poate partea ta preferată din casă este dormitorul, unde ți-ai dorit o orientare spre nord, datorită acelei penumbre misterioase pe care o crează lumina venită dinspre nord.

Un interior expus acestei lumini se bucură de o lumină indirectă și rece, care în contrast cu adjectivul care denumește nuanța albăstruie a luminii, crează o penumbră foarte intimă.

Pentru a contrabalansa nuanța albăstruie și a intensifica sentimentul de intimitate, recomandările specialiștilor noștri se vor plasa în zona de pasteluri în nuanțe de galben sau crem combinate cu nuanțe pale de roz sau corai pentru a spori efectul luminii solare asupra camerei.

Un caz interesant îl face expunerea interiorului către lumina care bate dinspre est întrucât ea este cea mai intensă și ea potențează percepția intensității unei anumite culori, așa că interioarele cu această orientare trebuie să primească atenție specială.

Expunerea către lumina estică va genera o lumină galbenă foarte deschisă și intensă care se va dovedi ideală pentru camere în care trebuie să se desfășoare mare parte din activitatea dumneavoastră, de exemplu în bucătărie, camere de joacă sau alte spații destinate întregii familii.

Nuanțe deschise de roz, coral, galben sau alb vor evidenția această lumina în timp ce culori mai reci precum verdele sau albastrul o vor tempera.

Intensitatea culorii (sau efectul cromatic) se referă în general la veselia sugerată de luminozitatea unei culori sau invers, la calmul și introspecția la care invită o anume culoare.

Culorile intense folosite ca accent, vor da mai mult dinamism unei camere, în timp ce culorile mai puțin intense dau camerei un efect de calm și liniște.

Nu în ultimul rând, spațiile care au ferestrele orientate spre vest.

Expunerea către lumina vestică va genera lumină doar în a doua parte a zilei, către după amiază. În acest caz, nuanțele leneșe de verde și crem pot conferi energie pozitivă unei camere de relaxare. Citește mai multe despre importanța culorilor în amenajările interioare...